shutterstock 1230688219 300x73 - Inwerken in de zorg: hoe kan het beter?

Goede mensen: u hebt ze hard nodig en ze zijn niet makkelijk te vinden. Alle reden dus om nieuwe collega’s snel en effectief in te zetten. Maar nadat de formaliteiten zijn geregeld, blijft het vaak stil tot de eerste werkdag. Jammer voor de productiviteit en betrokkenheid en een gemiste kans om u als werkgever te profileren. Hoe kan het beter?

Het is een mooie dag: de handtekening onder het arbeidscontract is gezet en de organisatie is een nieuwe medewerker rijker. De datum voor de algemene introductiedag staat en de USB-stick met informatie is overhandigd ‒ nu is het een kwestie van afwachten tot de nieuwe kracht aan het werk gaat. Maar hoe goed voorbereid is uw aanwinst? En hoe welkom voelt hij of zij zich eigenlijk?

Geen mosterd na de maaltijd

In de zorg gebeurt het echte inwerken meestal door collega’s, het is meedoen en leren op de werkvloer. De nieuwkomer zit vol vragen en moet op zoek naar antwoorden, terwijl de introductiedag nog even op zich laat wachten. Vaak biedt zo’n evenement mosterd na de maaltijd, in een te grote dosis bovendien: in één keer krijgt de nieuwe medewerker heel veel informatie te verwerken. Soms schiet de introductiedag er uiteindelijk zelfs bij in, het dagelijks werk gaat voor.

Begin op tijd met inwerken

Waarom wachten met inwerken tot de eerste werkdag? Het is beter om er direct mee te beginnen. De periode voordat nieuwe mensen aan de slag gaan biedt een ideale gelegenheid om ze op een leuke en effectieve manier te informeren over de organisatie, hun nieuwe collega’s en wat er van ze wordt verwacht. Hoe ziet bijvoorbeeld hun werkomgeving eruit? Hoe wordt er gewerkt? Hoe heten hun collega’s, wat voor mensen zijn het en wat doen ze precies?

Verborgen kosten verlagen

Door heel gericht praktische informatie te geven wordt de eerste werkdag een stuk minder spannend: nieuwe collega’s voelen zich vanaf het begin beter thuis en bouwen sneller een netwerk op. Ze zijn gemotiveerder en ook eerder productief doordat ze weten hoe het er in de organisatie over het algemeen en specifiek in hun baan aan toe gaat. Zo maakt u een efficiencyslag en verlaagt u mogelijke verborgen kosten door een lage motivatie en productiviteit.

Betrokkenheid creëren

Het biedt nog een groot voordeel om nieuwe mensen goed voorbereid van start te laten gaan: ze voelen zich direct verbonden met uw organisatie. Vaak solliciteren kandidaten op het hoofdkantoor, waarna ze aan het werk gaan op een andere locatie. Ze hebben niet echt een gevoel bij de organisatie en haar cultuur: waar die voor staat en wat er leeft. Terwijl dat juist zo belangrijk is om betrokkenheid te creëren.

Beter dan peperdure campagne

De arbeidsvoorwaarden in de zorg zijn overal vrijwel gelijk: het is dus essentieel dat uw organisatie zich positief onderscheidt als werkgever. Een hoge betrokkenheid zorgt er niet alleen voor dat mensen langer bij de organisatie blijven. Ze dragen ook de boodschap uit dat uw zorginstelling een aantrekkelijke werkgever is.

De kans is bijvoorbeeld groot dat er potentiële kandidaten in de kennissen- en vriendenkring van nieuwe medewerkers zitten. Een verjaardagsfeestje of etentje waar ze enthousiast over hun nieuwe baan vertellen, zelfs al voor ze bij u aan het werk zijn, is een ijzersterke manier om aan ‘employer branding’ te doen. Tegen dat soort mond-tot-mond reclame kan geen dure reclamecampagne op.

Interactief inwerken

De technologie helpt tegenwoordig een handje bij het effectief inwerken van nieuwe medewerkers. Met een ‘onboarding app’ kunnen ze in hun eigen tijd en in hun eigen tempo kennismaken met uw organisatie, hun nieuwe baan en hun collega’s. En dat begint al voor de eerste werkdag. Op een leuke en interactieve manier worden ze meegenomen in belangrijke informatie, gewoon op hun mobiel, tablet of pc. Ze krijgen bijvoorbeeld een visuele tour door hun toekomstige locatie, bekijken videofilmpjes van bestaande medewerkers en leren de organisatie spelenderwijs kennen met educatieve games.

De praktijk leert dat het werkt. Onder meer OLVG, LUMC, Medisch Spectrum Twente, Ipse De Bruggen en Vivent maken met succes gebruik van een onboarding app.

Meer weten over efficiënt en effectief inwerken in de zorg? Klik hier om naar onze Appical pagina te gaan of neem contact met ons op.

Tags:

Recent Posts