34 procent van de Belgen geeft aan WhatsApp te gebruiken. 67 procent gebruikt WhatsApp 2 tot 3 keer per week of meer. Een op de twee is zich ervan bewust dat zakelijk gebruik van WhatsApp zijn werkgever mogelijk privacyproblemen geeft.
De cijfers tonen aan dat er in bedrijven een groeiende vraag naar berichtenservices is. Twee derde van de bedrijven biedt zijn werknemers echter geen veilig alternatief voor WhatsApp. Met de komst van de AVG moeten bedrijven een duidelijke beslissing nemen over de vraag of zakelijk gebruik van WhatsApp nog steeds is toegestaan.
Sommige bedrijven hebben maatregelen genomen om de privacyproblemen aan te pakken. Zo schafte autoleverancier Continental onlangs het gebruik af van WhatsApp op servicetelefoons. Dienstverlener Deutsche Bank voerde een aantal jaren geleden al een verbod in op het interne gebruik van diensten als WhatsApp.
Beveiliging en privacy
Beveiliging en privacy vormen de grootste risico’s. WhatsApp doorloopt bijvoorbeeld regelmatig alle contacten die op een smartphone zijn opgeslagen, om te zien wie via de service bereikbaar is. Alle telefoonnummers worden daarbij doorgestuurd naar WhatsApp, ongeacht of de eigenaar van het nummer zelf WhatsApp gebruikt. Bij de installatie van de berichtenservice gaan gebruikers hiermee akkoord in de gebruiksvoorwaarden. Maar hoeveel van hen hebben deze voorwaarden van a tot z gelezen? En hoe zit het met de eigenaren van de telefoonnummers die WhatsApp zelf niet gebruiken?
In Duitsland besloot het kantongerecht van Bad Hersfeld enige tijd geleden dat alle contacten toestemming moeten geven voor het gebruik van de dienst en de bijbehorende gegevensoverdracht. Maar er zijn meer problemen. Ten eerste worden persoonlijke gegevens verzameld, opgeslagen en gebruikt zonder de uitdrukkelijke toestemming van derde partijen. Ten tweede maakt WhatsApp zijn gebruikers, door instemming met de gebruiksvoorwaarden, verantwoordelijk voor de overdracht van persoonlijke gegevens van derden.
Het is al even mogelijk om smartphones zo in te stellen dat WhatsApp geen toegang tot de contacten heeft. Maar wat gebeurt er met de gegevens die eerder zijn gebruikt? Wat gebeurt er als een mobiele telefoon naar een nieuwe medewerker gaat zonder verwijdering van de oude WhatsApp-contactgegevens? En wat als een medewerker die optie niet uitzet omdat hij WhatsApp voor zijn privécontacten gebruikt?
Daar komt nog bij dat gebruikers WhatsApp via de gebruiksvoorwaarden het recht geven om verzonden of ontvangen informatie (inclusief inhoud) te gebruiken.
“Voor de exploitatie en verlening van onze Diensten verleent u aan WhatsApp een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, sublicentieerbare en overdraagbare licentie voor het gebruik, de reproductie, de distributie, het maken van afgeleide werken van, de vertoning en de uitvoering van de informatie (met inbegrip van de inhoud) die u uploadt, indient, opslaat, verstuurt of ontvangt naar, op of via onze Diensten.”– Algemene voorwaarden WhatsApp
Dus als een medewerker bijvoorbeeld in een particuliere woning foto’s maakt van dingen die moeten worden gerepareerd en die aan zijn baas op kantoor stuurt voor advies, maakt hij inbreuk op de wetgeving voor privacybescherming.
Ondanks de AVG wisselt WhatsApp ook in Europa gegevens van gebruikers uit met moederbedrijf Facebook. Het is de vraag hoe versleuteld deze gegevens zijn, aangezien beide diensten uiteraard geld willen verdienen met gepersonaliseerde advertenties.
Bovendien zijn WhatsApp en Facebook onderworpen aan de Amerikaanse wetgeving. Volgens de Patriot Act kunnen de Amerikaanse autoriteiten beide diensten vragen om persoonlijke informatie vrij te geven zonder een gerechtelijk bevel. Dit betekent dat gecodeerde gegevens dan moeten worden gedecodeerd.